čtvrtek 30. května 2019

Odvzdušňování topení

Odvzdušňování topení

Odvzdušnit topení – ukážeme vám, jak je to snadné. Jakmile se venku ochladí, na řadu přicházejí radiátory. Odvzdušňování topení v rodinném a bytovém domě. V rodinném domě začneme s odvzdušňováním topení nejprve v nejníže položených radiátorech a až nakonec odvzdušňujeme nejvýše položené pokoje a radiátory.


V bytovém domě se naopak provádí odvzdušnění topného systému jen v nejvýše položených patrech. Do pravidelné péče o topný systém patří i odvzdušňování radiátorů. Napouštěcí kohout je zpravidla umístěn v dolní části kotle. Při napouštění vody se do trubních rozvodů a také do radiátorů dostává současně s vodou také.


Pusťte do podlahového topení vodu, ale otevřete jenom jeden z okruhů. Vodu napouštějte až do té doby, dokud nezačne z dolní hadice souvisle vytékat voda. Tento postup opakujte u všech okruhů. Systém je nakonec nutné ještě natlakovat na baru.


Stává se, že se během odvzdušňování zasekne ventil. K odvzdušnění se používá ventil, který je určen právě k tomuto účelu. Před uvolněním ventilu si pod něj nezapomeňte dát např.


Jestli jste si v určitém momentě všimli, že topení sice funguje na plný výkon, na teplotě v místnosti se to však nijak neprojevuje, na vině může být fakt, že topení je nedostatečně odvzdušněné. Jak postupovat při odvzdušnění radiátorů ústředního topení Výchozím bodem je vždy vypnutí pomocných čerpadel. Ta nesmí být v průběhu odvzdušňování v provozu, neboť vodu víří a znemožňují celý postup. Když vám nehřeje topení nebo hřeje jen polovina topení , je potřeba ho odvzdušnit.


Stačí povolit šroubek na konci a počkat, až začne kapat voda. Kde se vlastně v topení bere vzduch? Podle topenářů může být příčin několik: „Největší problémy asi mají lidé, kteří mají nový dům a topení je teprve první rok v provozu. Trvá pak i několik týdnů, než se vzduch dostane z vody ven. A pokud se topení nerozjelo naplno ani po několika odvzdušňovacích pokusech, zavolejte raději odborníky.


Někdy je na vině i špatně vyprojektovaná soustava, což vyžaduje mnohem náročnější zásahy, než jakým je obyčejné odvzdušnění radiátoru. A nezapomeňte si také přečíst, jak lze za topení výrazně ušetřit. Ano, řeč je samozřejmě o zavzdušněném topení a jeho odvzdušňování. Nejde ani tak o problém jako spíš přirozený jev, který je nicméně potřeba odstraňovat, pokud má topení fungovat efektivně.


Problém samotný tkví spíše v konkrétním postupu odvzdušnění. O topný systém bychom se měli pečlivě starat. V zimě při krutých mrazech nám doslova zachraňuje život. Měl by tudíž podléhat pravidelné kontrole, aby byl na topnou sezónu celý systém perfektně připravený.


Tato kontrola musí obsahovat i odvzdušňování radiátorů, které musíte provést ještě před začátkem topné sezóny. Vzduchové bublinky totiž způsobují. Odstranění plynů z otopné vody a všech zařízení v tepelných soustavách je jedním ze základních předpokladů k jejich správné funkci. Bublinky, které nám v radiátorech a trubkách případně běhají teplo nevedou.


Z topení bychom se jich měli zbavit. Podívejme se, jak odvzdušnění (správně odplynění) provést. Máte-li pocit, že vaše topení nepracuje na takový výkon, jaký očekáváte, a radiátory dostatečně nehřejí, může být problém s jejich zavzdušněním. Mám čistě technický dotaz. Vždycky jsme někdy na podzim, když se začalo topit,odvzdušnili topení stylem odpustit vzduch a trochu vody.


Na skutečně malé dírky v topení by mělo stačit opravné lepidlo (například Pattex Repair Express). V podstatě je to něco mezi lepidlem a tmelem, kterým podle návodu dírku jednoduše utěsníte. Jeho výhodou je, že ztuhne za několik minut a odolá i velmi vysokým teplotám.


Odvzdušňování topení

Jedinou nevýhodou je, že by těleso protékající.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky