pátek 26. února 2021

Výkon radiátoru na m2

Kalkulačka vypočítá odhad potřebného výkonu radiátoru , který je zapotřebí pro danou velikost mísnosti. Radiátory lze následně vyhledat podle odhadnutého vypočteného výkonu v on-line katalogu radiátorů. Výkon musí být takový, aby např.


Výkon radiátoru na m2

Ten výkon musí dodat radiátor. Ten má taky svůj tepelný odpor, měl by být někde v katalogovém listu. Dodaný výkon je daný zase rozdílem teplot ( radiátoru a místnosti) a tepelným odporem radiátoru.


Podle teploty vody si vyberete. Teprve potom můžete v tabulkách výrobce hledat výkon toho topného tělesa, protože teplotní spád potom tepelný výkon toho radiátoru. Při nízkých teplotách vody můžete považovat výkon radiátoru tolikrát nižší, kolikrát je jeho povrchová plocha menší než podlaha místnosti.


Dále má na výkon vliv také tepelná ztráta budovy, tedy to, o kolik tepla daná budova přijde za hodinu. Záleží na tepelných ztrátách objektu, tj. Topný výkon je pak zvláště u větších místností vhodné rozdělit na více zdrojů tepla, tzn. W instalovat raději dvě topidla o výkonu 750W. Distribuce tepla je tak rovnoměrnější, což přispívá k dobré tepelné pohodě.


Na nejvyšším místě radiátoru najdeme odvzdušňovací ventil, kterým se vypouští z radiátorů vzduch. Na radiátoru by nemělo být nic umístěno (dečky, záclony), měl by plnit funkci a nebýt jen designovým prvkem. Existuje řada typů radiátorů.


A výkon radiátoru = jeho plocha. Jednoduše řečeno, čím větší radiátor tím lepší. Váš stávající zdoj tepla (plynový kotel, elektrokotel, kotel na tuhá paliva, …) umí natopit vodu v radiátoru na poměrně velké teploty (– 80°C).


Na této stránce naleznete veškeré odpovědi na dotaz na téma: jak spočítat mna m3. Dále zde naleznete další zajímavá související témata. Rozdíl teplot před a za stěnou se vynásobí plochou stěny a tepelnými ztrátami.


Výkon radiátoru na m2

Tím zjistíme potřebný výkon na jednu stěnu. Takto spočteme všechny stěny, podlahu i strop. Jejich součtem zjistíme potřebný výkon. Je jasné, že toto je maximální TZ v době největší zimy, která trvá pouze několik dnů v roce a někdy ani nenastane. Vy budete po většinu roku topit na menší, než poloviční výkon.


To nebude pro žádný plynový. Nevýhodou tohoto radiátoru je docela krátký kabel k připojení do zásuvky. To se dá samozřejmě vyřešit poměrně snadno dokoupením. Plyn tímto vaším laborováním neušetříte protože má li místnost tepelnou ztrátu dejme tomu KW tak je tam prostě musíte dodat aby jste mněl. Litinové žebrové radiátory, neboli litinové článkové radiátory jsou na našem trhu nejdelším účastníkem.


V rámci výrobního procesu a jejich konstrukce se tyto radiátory nechají uzpůsobit dle potřeby na jednotlivý počet požadovaných litinových článků a to dodatečným přidáním, nebo jejich odebráním. Na výběr jsou radiátory jedno, dvou a třídeskové o různých rozměrech. Mezi nimi volíte podle dostupné velikosti prostoru pro radiátor určeného a podle potřebného výkonu.


Vzorec pro výpočet výkonu. Pro výpočet výkonu je používán. Obecně platí, že čím vyšší výkon , tím lépe. Vždycky ovšem radiátor nakupujte s ohledem na rozměry místnosti. V opačném případě se totiž nevyhnete zbytečně vysokým nákladům na energie.


Výkon radiátoru na m2

S výkonem úzce souvisí i počet žeber radiátoru. Ten by měl odpovídat síle přístroje, protože žebra zaručují rovnoměrné. Prosím Vás,jak velká krbová kamna s výměníkem by postačila na byt o rozloze m,v bytovce,druhé patro,nad námi je půda a pod námi sousedé kteří topí etážovým topením.


Nyní jsme měli krbová kamna Hason, ale celý byt nevytopila. Místnost kde kamna budou je x5mstropy 5m. Vedvou místnostech 5x4m by byly radiátory cca 2m. Ventil radiátoru slouží k připojení deskového otopného tělesa na rozvod otopné soustavy, někdy se také nazývá armatura.


Armatura reguluje průtok teplonosné látky otopným tělesem. Umožňuje uzavření otopného tělesa na straně vstupní a výstupní teplonosné látky. Pomocí ventilu je možné demontovat otopné těleso.


Umístění panelu „ na stojáka“ nebo „ na ležáka“ nemá na šikmých střechách žádný vliv na jeho funkci nebo výkon. Na rovných střechách, kde se panely umisťují v řadách s přizvednutím je výhodnější horizontální pozice ( na ležáka), protože FV panely pak vytvářejí nižší překážku pro vítr. Orientačně v praxi se chybějící tepelný výkon radiátoru zjistí, pokud se místnost třeba přes noc přitápí nějakým přímotopem s více stupni výkonu a potom na stejnou teplotu jako je v ostatních místnostech. Pozor, je to ale velmi hrubý návo protože to, na co se ptáte nemusí být jednoduše zjistitelné. Když vybíráte radiátory, je nutné vědět objem místnosti.


Výkon radiátoru na m2

Pokud jde o umístění radiátorů, je vhodné je osazovat pod okna. Tento údaj můžete klidně pustit z hlavy, protože předpokládám, že plochu svého radiátoru z hlavy asi nevíte a barvu na kuchyňské váze vážit také nebudete. Důležité je proto přímo v prodejně barev říct, jak velký radiátor.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky