pátek 26. března 2021

Zóny tepové frekvence

Zóny tepové frekvence

Zóny tepové frekvence od Polaru pozvedávají efektivitu tréninku, pracujícího s hodnotami tepové frekvence , na další úroveň. Trénink je rozdělen podle pěti zón tepové frekvence , které jsou procentním vyjádřením maximální tepové frekvence. Pomocí zón tepové frekvence si můžete snadno zvolit a sledovat intenzitu. Limity zón tepové frekvence jsou stejně jako klidová tepová frekvence a maximální tepová frekvence individuální, a proto jsou obecně definovány jako procentuální podíl maximální tepové frekvence. Tepová frekvence je jedním z nejdůležitějších ukazatelů při pohybové aktivitě.


Každý, i rekreační sportovec, by měl vědět, jaká je jeho maximální tepová frekvence , a z té si potom odvodí, jaké jsou jeho hodnoty tepové frekvence při lehkém, středním či těžším zatížení. Rozpětí mezi a 1 maximální tepové frekvence je rozděleno do pěti zón tepové frekvence. Udržíte-li tepovou frekvenci v určité zóně, můžete snadno určovat intenzitu cvičení. Každá zóna tepové frekvence má své hlavní výhody, a pokud tyto výhody budete znát, můžete při cvičení.


Krajními hodnotami tepové frekvence jsou klidová a maximální tepová frekvence. Důležitý je rovněž bod zlomu, který zhruba odpovídá anaerobnímu prahu. Klidovou tepovou frekvencí a bodem zlomu je definována takzvaná aerobní kapacita, čili použitelný rozsah tepové frekvence pro práci organismu v komfortním aerobním.


Její hodnota se mění v závislosti na věku, trénovanosti a také v závislosti na aktuální fyzické námaze či duševnímu stavu. V tomto článku najdete tabulky normálních hodnot klidové tepové frekvence a doporučovaných hodnot při zátěži. Jaká frekvence je ideální pro spalování tuků? Chcete běhat podle tepové frekvence ? Naučte se změřit si tu svoji při zátěži a získejte tak nový rozměr své běžecké přípravy.


Jak si měřit tep a proč, kdy zpomalit, zrychlit a kdy si můžeme být jistí, že naše tělo spaluje tuky? Cílové tepové frekvence a zóny tepové frekvence se vypočítávají jako procentuální části TFmax. Uvádějí se čtyři cílové zóny tepové frekvence – podle cíle cvičení a základní fyzické kondice daného člověka.


Lehká intenzita – – může vést ke zlepšení fyzické kondice u lidí s velmi špatnou kondicí. Pro trénink podle tepové frekvence se stanovují takzvané zátěžové zóny – rozsahy tepové frekvence , ve které předpokládáme že se organismus chová určitým konstatním a podobným způsobem, zatěžuje a rozvíjí některý energetický systém. Tréningové zóny podľa tepovej frekvencie Čítať trošku j teórie môže byť veľmi osožné. Keď si človek dokáže naplánovať efektívne cvičenie, môže ušetriť čas strávený napr.


Maximální tepová frekvence (MTF) je číslo uvádějící maximální počet kontrakcí, který je naše srdce schopno zvládnout za jednu minutu. V tréninku i závodě se na tuto hodnotu sice dostaneme jen zřídka, ale je záhodno ji znát – právě z ní se totiž vypočítávají jednotlivé zátěžové zóny , které tvoří základ. Důvodem je redukce pasivní hmoty (tuku).


Srdeční činnost by se měla chápat jako celek, který ovlivňuje chod organismu a ne pouze určující hodnota aerobní zóny. Toto je důvodem, proč velké procento lidí, které začne s fyzickou. Výpočet – určení – tepové frekvence. Obecná teorie říká, 22 u žen 23 mínus věk, dá výsledný údaj o vaší maximální tepové frekvenci. Tento vzorec se používá hlavně proto, aby lidé, kteří se rozhodnou sportovat, věděli v jakých číslech tepové frekvence by se měli pohybovat.


Je zcela jedno, zda jdou. Bez použití měřiče tepové frekvence , neboli sportesteru nelze stav vaší tepové frekvence spolehlivě monitorovat a musíme se spolehnout jen na vlastní subjektivní pocity. ZÓNY TEPOVÉ FREKVENCE (ENERGY ZÓNY ) pásma (rozmezí hodnot) tepové frekvence odpovídající momentální zátěži organizmu. Tepové zóny pro efektivní tréninkový plán. Normální hodnota klidové (bazální) tepové frekvence se pohybuje kolem až úderů za minutu.


Zóny tepové frekvence

Hodnota klidové tepové frekvence je ukazatelem fyzické kondice a stavu srdečně-cévního systému. Kontrola tepové frekvence je důležitá nejen při hubnutí. Různou část své kondice můžete rozvíjet v různým pásmech tepové frekvence , které nazýváme Energy zóny. Energy zóny jsou prostředkem, který Vám má pomoci ke zlepšení vaši kondice a uskutečnění vaš ich tréninkových cílu skrze fyzický a psychický trénink. Monitorování tepové frekvence je nejdůležitějším nástrojem pro rozvoj optimální vytrvalosti a lepšího spalování tuků.


Tento snadný, ale hodnotný nástroj nejenže vede váš trénink, ale je důležitým faktorem hodnotícího procesu, může být dokonce využitý v některých situacích při závodech. V měření tepové frekvence a jejím hodnocení je nejčastěji skloňovanou veličinou maximální tepová frekvence , chcete-li „maximálka“. Pro její stanovení se nejčastěji používá výpočet 220-věk, nebo trochu modifikovaná rovnice.


Zóny tepové frekvence

Toto číslo si buď zadáváte do hodinek, nebo se v posilovně řídíte tímto grafem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky