úterý 13. října 2020

Využití dřevní štěpky

Využití dřevní štěpky

Okrasné využití štěpky. V poslední době je velmi populární použití kolorované štěpky. Můžete si ji nabarvit v domácích podmínkách za použití práškových, vodou rozpustných mořidel, běžně dostupných v prodejnách barev a laků. Základní využití dřevní štěpky z rychle rostoucích dřevin je jako palivo do elektráren, tepláren a spaloven s vyšším výkonem než MW. Odbyt takto vyrobené dřevní štěpky zajišťuje naše sesterská firma Biomass trading s. Tyto „vrcholky dřeva“ byly dříve na místě spáleny, jelikož nebylo žádné jiné využití.


Využití dřevní štěpky

Na štěstí může být tenhle „odpad“ obsahující energii smyslu plně využit. Je prospěšný v Bioteplárnách nebo Bioelektrárnach. Strach, že k produkci dřevní štěpky bude káceno více stromů je bezdůvodný.


V průmyslu má tato dřevní štěpka široké uplatnění. Cena biomasy ( dřevní štěpky ) k energetickému využití , které je u nás zatím získávána převážně z lesních. Cena za vykoupenou štěpku je smluvní, podle kvality a. Dřevní štěpku zároveň vykupujeme. Pro účel vytápění vkládáme rozdrcené štěpky do vzdušných beden a necháme je dostatečně dlouho proschnout na krytém a vzdušném místě.


Tato rozdrcená dřevní hmota je velmi výhřevným ekologickým palivem a určitě ji ocení většina majitelů lokálních topných zařízení. Pěstování dřevní štěpky je podporováno Evropskou unií a státem, z důvodu snižování emisí a využití obnovitelných zdrojů, tak je i zahrnuto v programu rozvoje venkova. O dřevní štěpku je vysoký zájem ze strany elektráren a tepláren. Cena závisí na vlhkosti štěpky množství popelovin atd.


K výrobě dřevní štěpky z čerstvé biomasy se používají kladivové drtiče, pro výrobu jemnější frakce pak nožové štěpkovače. Výhřevnost dřevní štěpky záleží na její vlhkosti, která po sklizni, prováděné zejména na konci zimního období, činí zhruba. Námi prodávaná, volně ložená štěpka je vynikající pro zahradní účely.


Používá se k pokrytí okrasných záhonů, zabraňuje rozrůstání plevele a udržuje vlhkost v půdě, chrání půdu před vysycháním a slunečním úplalem. Použití štěpky je ideální způsob, jak udržet velké plochy zahrad bez plevele. Poznámky: Tabulkové hodnoty čerpány z publikací Komínová technika - Doc. Vladimír Jelínek a Využití biomasy pro energetické účely - ČEA.


U všech variant pokusu byla provedena celoplošná příprava půdy naoráním, tedy způsobem běžně používaným při obnově borových porostů na chudých. Spotřeba a cena dřevní štěpky. Výroba štěpky z vytěžené biomasy, Almea Biomasa.


Využití dřevní štěpky

V rámci řešení problematiky využití biomasy k energetickým účelům byl v laboratorních podmínkách stanoven vývoj obsahu mikroorganismů v dřevní štěpce v závislosti na obsahu vody a teplotě skladování. Těžební zbytky, klest a pařezy, určené pro štěpkování se vyvážejí z vytěžených ploch na tzv. Cílem bylo rozšířit poznatky v oblasti vlivu podmínek prostředí na výskyt a vývoj koncentrace mikroskopických. Kromě toho je možné použít štěpky jako podestýlku pro domácí zvířectvo.


Odpadní teplo je určeno pro komerční využití a částečně jako vnitřní spotřeba pro sušení štěpky. VZT řeší přívod a odvod sušícího vzduchu pro sušení dřevní štěpky , využití spalin z KJ, chlazení rozvaděčů. Také se nedoporučuje se používat jako mulč piliny nebo štěpky pocházející ze stejné nebo příbuzné rostliny.


Využití dřevní štěpky

V přírodě je naopak tak zařízeno, že plody slouží jako živná půda pro klíčení semen, opadané listí, jehličí a suché větvičky jako hnojivo pro mateřskou dřevinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky