středa 7. října 2020

Výkon solárního panelu na m2

Umístění panelu „ na stojáka“ nebo „ na ležáka“ nemá na šikmých střechách žádný vliv na jeho funkci nebo výkon. Na rovných střechách, kde se panely umisťují v řadách s přizvednutím je výhodnější horizontální pozice ( na ležáka), protože FV panely pak vytvářejí nižší překážku pro vítr. Kolik stojí energie ze solárního panelu ? Ukázali jsme si, že panel v našich podmínkách vyrobí za rok 1kWh energie. Navíc uvažujme, že panel stárne a během času jeho výkon slábne. V praxi výrobci garantují.


Edit: Jeden oblačný den mi šlo z 6kWp FVE v Brně přes 5kw, paradoxně to bylo asi v moment, kdy po velkém mraku vylezlo slunce a studené panely se překonávaly. Jinak se pohybuje výkon na AC straně k 11hod kolem 3kW. Jde o špičkový (peak) výkon vyrobený solárním panelem při tzv. Panel dává špičkový elektrický výkon uvedený na štítku při osvitu, který odpovídá přímému ozáření při jasném dni bez mraků. Zvýšit výkon solárního panelu můžete pomocí odrazné desky, kterou nasměrujete víc slunečních paprsků na panel.


Někdy je každý watt dobrý. Podstatou zjednodušené bilanční metody je stanovení skutečně využitých zisků solární soustavy Qss,u na základě porovnání teoreticky využitelných tepelných zisků solárních kolektorů Qk,u a celkové potřeby tepla Qp,c, která má být kryta. Výpočtový postup zohledňuje specifika dané solární soustavy:. Panely jednotlivých délek lze propojit vedle sebe tak, aby bylo dosaženo potřebné plochy pro ohřev bazénu. UPOZORNĚNÍ : Propojovací materiál není součástí panelu.


Wp (Watt peak) Je jednotkou nominálního výkonu fotovoltaického panelu. Fotovoltaické panely slouží k přeměně sluneční energie na elektrickou. Pokud tedy chceme získat 1kW. Opomenout nesmíme také kvalitu kolektorů, účinnost a návrh zapojení celého solárního systému, objem solárního zásobníku teplé vody a solární akumulační nádrže nebo teplotní spád otopné soustavy. Při určování velikosti akumulačního zásobníku bychom měli počítat s 80–1litry na osobu.


Lokalizace solárního panelu hraje důležitou roli. Nemělo by to být na místě, kam příliš nesvítí slunce, vyhněte se lokalitám se stínem a proměnlivým slunečním svitem. Pozor, i v případě paralelní instalace by mohl jeden článek stínit druhému! Zohledněte možnost poškození větrem.


Zakoupeno z důvodu výměny za původní ohřev m2. Při zakoupení mi bylo prodavačem sděleno, že připojovací sada z původního solárního ohřevu se dá využít. Díky inovaci má nový solární ohřev zcela jiný systém připojení hadic a zaslepení, takže jsem nakonec musel koupit připojovací sadu novou. Oproti starému modelu nový má přívod a odvod vody subtilnější provedení a napojení na hadice se prodává zvlášť. Což oproti staršímu modelu panel prodražuje.


Má tvarovou paměť a na zimu se musí uložit do prostoru kde nemrzne. Sezónní přemisťování panelu neprospívá. Tento typ solárního teplovzdušného panelu je vhodný pro většinu typů budov a konstrukcí staveb.


Nejčastější uplatnění tohoto typu teplovzdušného solárního panelu je na různých typech rodinných domů, chalupách a chatách. Velmi dobré zkušenosti pak jsou s uplatněním teplovzdušného panelu na menších typech. V závislosti na technologii výroby polovodičových článků se pohybuje v širokém rozmezí. Na většině instalací lze tohoto ideálního stavu dosáhnout pouze několik dní v roce. Po většinu dnů je sluneční svit nižší než teoretické maximum.


Tepelný výkon solárního kolektoru je dán vztahem. Uvádění křivky výkonu solárního kolektoru má tu výhodu, že oproti křivkám účinnosti je vyjádřena pro celý kolektor bez vlivu. Zde najdete fotovoltaické panely.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky