úterý 20. října 2020

Vytápění sluncem

Vytápění sluncem

Z praktického hlediska mají největší význam systémy poskytující teplo na ohřev vody a vytápění v obytných domech. Jak ušetřit za vytápění ? Dejte si na střechu sluneční kolektory! První solární panely na střechách sloužily hlavně k ohřívání teplé vody.


Vytápění sluncem

Termické kolektory mají však stále co nabídnout – v Německu jich za loňský rok instalovali tisíc, čímž jejich celkový počet překročil dva miliony. O vytápění podporovaném sluneční energií se již nahovořilo hodně. Pokud je kladen požadavek roztáhnout období využitelnosti kolektorů i do zimních měsíců, pak je jednoznačným závěrem nutnost používat takové kolektory, které si i při nižších venkovních teplotách udrží vysokou účinnost, a které mají tepelné zisky i při nepřímém ozáření difuzním.


Vytápění sluncem Sluncem můžeme ohřívat nejen teplou vodu, ale zajistit i vytápění. V zásadě k tomu stačí pouze zvětšit zásobník a kolektor a připojit. Na povrch Země dopadá velké množství slunečního záření a bylo by při dnešních cenách energií nelogické, nevyužívat sluneční paprsky ve. Budova firmy Biotop v rakouském Weidlingu využívá obnovitelných zdrojů energie pro zimní vytápění i letní chlazení Její autor, architekt Georg W. Reinberg (spolupráce Marta Enriquez Reinberg, Ursula Schneider, Martin Presich), má s ekologickou architekturou už třicetileté zkušenosti.


Vytápění sluncem

Potřebu úsporného vytápění si také u nás pomalu začínáme uvědomovat, bez. Význam a poměr přitápění do topného systému je závislý na koncepci celého topného systému. Největší přínosy má solární systém jakožto nízkoteplotní zdroj, kdy se do topení využívají nižší teploty (do – st.) např. Bazén vyhřátý sluncem Solární teplo se dá využít také třeba jen k ohřevu vody v bazénu.


Dají se zde použít i levnější plastové absorbéry. Vypadají podobně jako panely, nemají však robustní rám a skleněnou desku. Bazénová voda prochází přímo dutinami v absorbéru, říká Jitka Vašinová.


INFRA VYTÁPĚNÍ Vytápění moderního interiéru. Infrapanely jsou dodávány v moderním designu se 1 přeměnou elektrické energie v teplo v místě jeho spotřeby bez nežádoucích ztrát v rozvodech. Vytápění jako sluncem Rozdíl mezi infrazářiči od firmy HAGENUK-Therm a tradičnímy infrazářiči. Solární systémy lze využít, obvykle v kombinaci s ohřevem TUV i jako podporu při vytápění domu. Náklady za vytápění dřevem či uhlím ve srovnání s tepelným čerpadlem jsou téměř stejné.


Většina lidí, která volí přechod na tepelné čerpadlo, se tak rozhodne z důvodu pohodlí, bezpracného provozu a ekologie. Volí si vytápění bez prachu a bez nošení dřeva či uhlí. Výhody a nevýhody jednotlivých druhů.


Zapojení solární energie do systému vytápění domu a ohřevu užitkové vody vyžaduje výpočty, které berou v úvahu typ domu, jeho orientaci ke světovým stranám, zateplení, způsob užívání i možné kombinace používaných paliv a zdrojů energií. Proto je lepší si nechat sestavu navrhnout firmou, která se tím zabývá. Solárně-aktivní domy využívají ke svému vytápění tepelné kolektory a vodní nádrže Díky své energetické bilanci představují alternativu oproti super-izolovaným pasivním domům. Dům stoprocentně vyhřívaný Sluncem ? Příliš nákladné a neefektivní. To, že nás má dům chránit před nepřízní počasí – deštěm, větrem či chladem – je nám nad slunce jasnější.


Občas si však potřebujeme odpočinout i od toho, co za jiných okolností považujeme za příjemné a příznivé. Sluneční paprsky zeslábly a doma zase zima. Oprašujeme radiátory, zatápíme v kamínkách, krbech, kotlích nebo žhavíme přímotopy.


Vytápění sluncem

Kolik nás letos bude stát vytápění , je ve hvězdách. Záleží na tom, jestli přijdou mrazy. Ale samozřejmě taky na tom, čím doma topíte a jestli máte zatepleno. Ale peníze stojí vše, a tak se úvaha o co nejúspornějším vytápění domu někdy stává pohybem v kruhu: ve snaze ušetřit na tom či onom neustále propočítáváte návratnost jednotlivých investičních položek, až zjistíte, že na jednom sice vyděláte, ale jinde zase proděláte.


Jednoduché“ počty totiž často. Při vytápění elektřinou lze navíc využít sníženou tarifní sazbu na všechny spotřebiče v domácnosti, a tím ještě více ušetřit. V případě nízkoenergetický a pasivních domů je také nespornou výhodou elektrokotle možnost plynulé regulace v celém rozsahu výkonu kotle, který tak lze nadimenzovat přesně podle. Ekologicky šetrná, obnovitelná energie.


Budete se významně podílet na čistším životním prostředí. Snížíte emise mnoha plynů a přispějete k dlouhodobé udržitelnosti zdrojů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky